Świetne na wieczory przedświąteczne, czy na słodki prezent. Dla wielbicieli migdałów, pozycja obowiązkowa.
Składniki:
- 200 g płatków migdałowych, zmielonych w malakserze
- 200 g cukru pudru + garść do obtoczenia ciastek
- białka z 2 dużych jaj
- 1/2 łyżki herbaty Earl Gray
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Herbatę rozdrobnijcie w moździerzu na proszek. Ubijcie białka z dodatkiem soku z cytryny na gęstą pianę. Do białek dodajcie cukier, migdały, herbatę i skórkę. Wymieszajcie delikatnie do konsystencji pasty. Zawińcie ciasto w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na płaski talerz, tacę, wysypcie cukier. Utwórzcie z ciasta kulki wielkości orzecha, obtoczcie w cukrze. Wyłóżcie na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Powinno wyjść Wam 15-20 ciasteczek. Pieczcie przez ok. 12-15 minut w piecu rozgrzanym do 160'C. Delikatnie przełóżcie ciasteczka szpatułką na kratkę. Będą jeszcze miękkie, po schłodzeniu, skórka zrobi się krucha, wnętrze będzie miękkie. Posypcie cukrem pudrem i szczyptą zmielonej herbaty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz