Świetne na śniadanie, czy przystawkę. Proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- 4 kromki chleba, jaki lubicie, my użyliśmy razowego
- 2 świeże figi
- kapka octu balsamicznego
- kapka miodu
- kilka liści rukoli
- 100 g ricotty
- skórka starta z 1 cytryny
- sól, pieprz
Wymieszajcie ricottę ze skórką cytrynową, odstawcie. Figi pokrójcie w plastry, skropcie octem balsamicznym. Usmażcie z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy,odstawcie. Upieczcie chleb w tosterze, bądź lekko skropiony oliwą usmażcie na patelni. Wyłóżcie na chleb ricottę, rukolę, usmażone figi. Skropcie octem balsamicznym i miodem. Posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz