Ciepłe, pożywne śniadanie zrobi Wam dobrze w zimny poranek. Poniższa wariacja inspirowana była hasłem: co tam mamy w lodówce? :)
Składniki: (2 duże porcje)
- 1 większy batat, obrany, pokrojony w kostkę
- 8 szt. brukselek, przekrojonych na pół
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kolendry, rozbitej w moździerzu
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado, pokrojone w plastry, skropione cytryną
- 2 jajka
- łyżka octu
W międzyczasie przygotujcie jajko w koszulce: w garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Wyłóżcie na talerz warzywa, obok ułóżcie awokado, na wszystko jajko. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz