Hummus, wiadomo, potrawa narodowa :) Żeby wyglądała i smakowała bardziej po polsku, dodaliśmy do niej pieczone buraki. Smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 3 średniej wielkości buraki
- 165 g ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki pasty tahini
- 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki rozgniecionego w moździerzu ziela angielskiego
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- sól
Wrzućcie wszystkie składniki do blendera, zmiksujcie dokładnie, posólcie do smaku. Hummus przechowujcie w lodówce przez 3 dni. Przed podaniem skropcie oliwą, możecie też zetrzeć trochę skórki cytrynowej, czy posypać uprażonymi ziarnami sezamu. Smacznego!
o ciekawe chyba wypróbuje:) a buraki włozyć już do rozgrzanego piekarnika czy to bez znaczenia???
OdpowiedzUsuńDo rozgrzanego :)
Usuńklasa! myślę, że jest super
OdpowiedzUsuńBardzo super! ;)
Usuń