Przepis Aleksandra Barona, którego uwielbiamy i darzymy ogromnym szacunkiem. Wpadł na wspaniały pomysł dodania do kruszonki papryki wędzonej, która wynosi ten deser na inne poziomy. Składniki:
2-3 jabłka
200 ml maślanki
cukier (opcjonalnie)
kruszonka:
100 g masła
100 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
50 g cukru
2 łyżki ostrej wędzonej papryki
szczypta soli
Nieobrane jabłka pokrójcie w kostkę. Usuńcie gniazda nasienne. Masło rozpuście na małym ogniu, wymieszajcie z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Niech kruszonka ma grudki. Nie rozdrabniajcie jej za bardzo. Do żaroodpornego naczynia albo mniejszych naczyń (kokilek) wrzućcie jabłka. Zalejcie je maślanką (jeśli chcecie, dodajcie cukier) i posypcie kruszonką. Pieczcie w temp. 180'C około 15 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz