jabłka pod kruszonką
Przepis Aleksandra Barona, którego uwielbiamy i darzymy ogromnym szacunkiem.
Wpadł na wspaniały pomysł dodania do kruszonki papryki wędzonej, która wynosi ten deser na inne poziomy.
Składniki:
- 2-3 jabłka
- 200 ml maślanki
- cukier (opcjonalnie)
kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 50 g cukru
- 2 łyżki ostrej wędzonej papryki
- szczypta soli
Nieobrane jabłka pokrójcie w kostkę. Usuńcie gniazda nasienne. Masło rozpuście na małym ogniu, wymieszajcie z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Niech kruszonka ma grudki. Nie rozdrabniajcie jej za bardzo. Do żaroodpornego naczynia albo mniejszych naczyń (kokilek) wrzućcie jabłka. Zalejcie je maślanką (jeśli chcecie, dodajcie cukier) i posypcie kruszonką. Pieczcie w temp. 180'C około 15 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz