środa, 27 stycznia 2016

sznycel cielęcy w maku z sosem z palonego masła i jabłka


Zwariowaliśmy, jak zobaczyliśmy ten przepis Aleksandra Barona w jego książce "Przepisy i opowieści". Panierka z maku, to musi być coś, pomyśleliśmy i nie zawiedliśmy się! Nie sposób nie wspomnieć też o sosie, jest nieziemski! Talerze będziecie wylizywać :)

Składniki:
sznycel:
  • 2 plastry szynki cielęcej
  • 100 g maku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka klarowanego masła do smażenia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
sos z palonego masła i jabłka:
  • 1 jabłko
  • 100 g masła
  • 30 g klarowanego masła

dymki:
  • kilka dymek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos.
Masło przypalcie, ma być delikatnie brązowe, o miłym zapachu i smaku. Róbcie to cierpliwie, powoli. Pośpiech sprawi, że będzie czarne, śmierdzące i zmarnowane. Jabłko obierzcie, usuńcie gniazdo nasienne, miąższ pokrójcie na kawałki. Zmiksujcie z masłem na idealnie gładką masę. Jeżeli macie słaby blender, dodatkowo przetrzyjcie wszystko przez sito.

Sznycel.
Cielęcinę pokrójcie i rozgniećcie dłonią. Nie tłuczkiem do mięsa. Uważajcie, żeby nie porobić dziur. Następnie obtoczcie mięso w mące, w roztrzepanym na talerzu jajku z solą i pieprzem, a następnie w maku. Smażcie na patelni na mocno rozgrzanym klarowanym maśle. Po 30 sekundach zmniejszcie ogień i smażcie 1 minutę, następnie obróćcie sznycel i smażcie kolejną minutę.

Dymki.
Po zdjęciu z patelni wrzućcie na nią niedbale pokrojone dymki. Dodajcie miód, sól, pieprz. W rondlu podgrzejcie sos, ale go nie gotujcie.

Sznycel ułóżcie na sosie z palonego masła i jabłka, na wierzch zrzućcie podsmażoną dymkę. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne i innowacyjne danie :) pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można liczyć na Pana A. Barona, ten to ma głowę, co? :) Smakowało to obłędnie! Polecamy!

      Usuń
  2. Ile waży jeden sznycel? W sensie jakie i ile mięsa kupić?

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłko czerniało mi podczas blendowania, mimo dodania odrobiny soku z cytryny. jak tego uniknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z inną odmianą jabłka, albo dodaj odrobinę roztworu octu z wodą :)

      Usuń