minestrone
Kolejny raz zaglądamy do książki Suwały i Barona, tym razem przepis na minestrone tego pierwszego pana :) Nam przypadło do gustu bardzo!
Składniki
zupa:
- 200 g boczku wędzonego
- 500 ml pomidorów z puszki
- 4 cebule
- 1 duży por
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 średniego korzenia selera
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 liście laurowe
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- kilka liści bazylii
- parmezan
klopsiki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g miękiszu z bułki wrocławskiej
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 2 szalotki bananowe
- 30 g natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- mąka do obtaczania klopsików
- papryka słodka (najlepiej wędzona)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Korzeń selera, seler naciowy, marchewki i pietruszki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w dużą kostkę, ale nie większą niż 1 cm. Cebulę, czosnek posiekajcie, a por pokrójcie w prążki. Boczek pokrójcie w taką samą kostkę jak warzywa. Garnek mocno rozgrzejcie na dużym ogniu. Zmniejszcie płomień na średni, wlejcie oliwę i wrzućcie pokrojony boczek. Zrumieńcie go, ciągle mieszając, potem dodajcie cebulę. Po minucie smażenia wrzućcie czosnek i pora. Kiedy warzywa będą szkliste, lekko zabarwione, a w kuchni zacznie się unosić zapach boczku i cebuli, zalejcie całość wodą (autor nie podaje ile, my daliśmy około 1L) i dodajcie pomidory z puszki. Poczekajcie, aż zupa się zagotuje, następnie zmniejszcie ogień, aby wywar gotował się powoli. Wrzućcie resztę warzyw, liście laurowe, tymianek i rozmaryn. najlepiej zwinąć je w liść pora (lub gazę) i związać- dzięki temu, będzie je łatwo wyjąć. Kiedy zupa będzie się gotować, przygotujcie klopsiki.
Ciekawa opcja;)
OdpowiedzUsuńhttp://szanujwspomnienia.blogspot.com/
Bardzo nawet ciekawa! ;) Zachęcamy do popełnienia!
Usuń