poniedziałek, 15 lutego 2016

minestrone


Kolejny raz zaglądamy do książki Suwały i Barona, tym razem przepis na minestrone tego pierwszego pana :) Nam przypadło do gustu bardzo!

Składniki

zupa:
  • 200 g boczku wędzonego
  • 500 ml pomidorów z puszki
  • 4 cebule
  • 1 duży por
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego korzenia selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • kilka liści bazylii
  • parmezan

klopsiki
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g miękiszu z bułki wrocławskiej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 szalotki bananowe
  • 30 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • mąka do obtaczania klopsików
  • papryka słodka (najlepiej wędzona)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Korzeń selera, seler naciowy, marchewki i pietruszki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w dużą kostkę, ale nie większą niż 1 cm. Cebulę, czosnek posiekajcie, a por pokrójcie w prążki. Boczek pokrójcie w taką samą kostkę jak warzywa. Garnek mocno rozgrzejcie na dużym ogniu. Zmniejszcie płomień na średni, wlejcie oliwę i wrzućcie pokrojony boczek. Zrumieńcie go, ciągle mieszając, potem dodajcie cebulę. Po minucie smażenia wrzućcie czosnek i pora. Kiedy warzywa będą szkliste, lekko zabarwione, a w kuchni zacznie się unosić zapach boczku i cebuli, zalejcie całość wodą (autor nie podaje ile, my daliśmy około 1L) i dodajcie pomidory z puszki. Poczekajcie, aż zupa się zagotuje, następnie zmniejszcie ogień, aby wywar gotował się powoli. Wrzućcie resztę warzyw, liście laurowe, tymianek i rozmaryn. najlepiej zwinąć je w liść pora (lub gazę) i związać- dzięki temu, będzie je łatwo wyjąć. Kiedy zupa będzie się gotować, przygotujcie klopsiki.





2 komentarze:

  1. Ciekawa opcja;)

    http://szanujwspomnienia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nawet ciekawa! ;) Zachęcamy do popełnienia!

      Usuń