poniedziałek, 18 lipca 2016

gnocchi z ricotty i parmezanu z bobem, cytryną i miętą


Zajadamy się wieczorami gotowanym bobem, praktycznie w czasie całego sezonu. Ale dlaczego tylko wieczorem? A może dodać go do dania obiadowego? Tak powstał pomysł na kluski, kopytka, gnocchi z ricotty, z dodatkiem bobu właśnie.

Składniki (4 porcje):
  • 450 g ricotty,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 100 g masła,
  • 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu,
  • garść mięty,
  • skórka z jednej cytryny,
  • parmezan do posypania klusek,
  • sól i pieprz
  • semolina do posypania klusek,


W misce wymieszajcie ser ricotta z jajkiem, następnie dodajcie parmezan, mąkę i ponownie wymieszajcie. Na stolnicę wysypcie semolinę, przynajmniej 2-3 łyżki. Nabierzcie ręką porcję masy serowej, przełóżcie na stolnicę i uformujcie wałek. Z wałka odcinajcie 2-3 centymetrowe kawałki. Przełóżcie je na oprószony  semoliną talerz. Ponownie nabierzcie masę serową i przygotujcie następną porcję gnocchi. 
Na patelni rozpuście masło.
W dużym rondlu zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć posólcie i wrzućcie porcję klusek. Gdy wypłyną przełóżcie łyżką cedzakową na patelnie z masłem. Smażcie razem z bobem, aż kluski lekko staną się lekko złote. Przełóżcie na talerz, posypcie miętą, skórką z cytryny, parmezanem, doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz