sobota, 24 września 2016

gofry bazyliwo-kukurydziane z parmezanem i sałatką caprese


Gofry nie na słodko? Z serem? Ziołami? TAK! Spróbujcie jakie to dobre!

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii

sałatka:
  • 2-3 pomidory, pokrojone, użyliśmy kolorowych
  • 1 łyżka oliwy + do skropienia
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny + do posypania
  • 1-2 kulki mozzarelli, porwane na małe kęsy
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny, do skropienia
Rozgrzejcie gofrownicę. Wymieszajcie suche składniki ciasta na gofry (mąki, kaszę, cukier, proszek, sól, pieprz, bazylię). W osobnej misce wymieszajcie mokre (mleko, jajka, oliwę, ocet). Do składników mokrych dodajcie suche, wymieszajcie, a następnie dodajcie parmezan i świeżą bazylię, wymieszajcie. Smażcie wg instrukcji Waszej gofrownicy. Wykładajcie gofry na metalową kratkę.
Przygotujcie sałatkę, wymieszajcie wszystkie składniki. Skropcie dodatkowo oliwą i octem balsamicznym, posypcie skórką z cytryny. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz