Dynia na dobre zagościła już na straganach. Postanowiliśmy dodać ją do naszych ukochanych makaronów. Nie jest to jednak zwykły sos, dzięki paście miso, smak jest bardziej podkręcony, wyrazisty.
Składniki:
- 3/4 szklanki puree z upieczonej dyni
- 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez 6-8h, odsączonych)
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 3/4 szklanki wywaru warzywnego
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżeczki pasty miso, jasnej bądź ciemnej
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- 250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy rigatoni
- świeży rozmaryn do podania
Ten sos koniecznie muszę kiedyś zrobić. Danie bardzo fajne chociaż czegoś mi tu jeszcze brakuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHej, wypròbowalam, jest super !
OdpowiedzUsuńZrobilśmy go wczoraj i też pałaszujemy ze smakiem ;) Cieszymy się, że jest super ;) Pozdrawiamy!
Usuń