poniedziałek, 19 września 2016

pieczona dynia z kuminem, sosem jogurtowym, chili i miętą


Świetna, lekka przystawka. Kwaśny sos z dodatkiem chili rewelacyjnie podkręca smak dyni.

Składniki:
  • 1/2 dyni hokkaido, pokrojonej w księżyce
  • oliwa 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka skórki startej z limonki
  • 1 papryczka chili, posiekana
  • garść sezamu, uprażonego na suchej patelni

sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka posiekanej mięty + kilka liści do podania
  • sól, pieprz

Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóżcie pokrojoną dynię. Skropcie porządnie oliwą, posólcie, popieprzcie, posypcie kuminem. Pieczcie ok. 40 minut. Wymieszajcie składniki sosu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie kapkę oliwy, wrzućcie chili, smażcie 1 minutę, odstawcie.
Wyłóżcie dynię, polejcie sosem, posypcie sezamem, usmażonym chili, miętą i skórką z limonki. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Kocham dynię, z wielką chęcią takie coś przygotuję. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń