czwartek, 13 października 2016

placki z cukinii, marchwi, ziemniaków ze smażonym jajkiem


Przyszedł kolejny weekend i pytanie, co by tu zjeść na śniadanie? Coś innego, nieoczywistego...Warzywa uśmiechały się do nas zalotnie z koszyka :) Placki, zróbmy z nich placki!
A jak śniadanie, to i jajka, sprawdźmy jak do siebie pasują. Sprawdziliśmy, smakują razem obłędnie!

Składniki:
  • 4 szklanki startych na grubej tarce ziemniaków
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1,5 szklanki startej marchwi
  • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/4 szklanki mąki
  • białka z 2 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
Ręcznikiem papierowym odciśnijcie starte warzywa, przełóżcie do miski. Dodajcie resztę składników, wymieszajcie. Smażcie placki na rozgrzanym oleju, my swoje podzieliliśmy na kilka mniejszych, możecie usmażyć też i większe. Smażcie 6-8 minut z każdej strony, na średnim ogniu.
Na tę samą patelnię, po skończeniu smażenia placków, wbijcie jajka i je usmażcie. Możecie zrobić to pod przykryciem. Placki podawajcie z ułożonymi na nich jajkami, posypcie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. A czy smakują też na zimno? Można bez jajka zabrać do pracy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno smakują chyba nawet lepiej :) jak najbardziej bez jajka do pracy. Smacznego!

      Usuń