środa, 26 października 2016

szynka prosciutto z ricottą, figą, oliwą truflową i miodem


Była naszą propozycją na przystawkę, w czasie włoskiej kolacji. Mamy wrażenie, że została dobrze przyjęta, nam smakuje bardzo, więc puszczamy ją dalej w świat :)

Składniki:
  • 2 plastry szynki prosciutto, użyliśmy prosciutto crudo
  • 1 dojrzała figa, przekrojona na pół
  • 3 łyżki ricotty ubitej z odrobiną mleka (robotem kuchennym)
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka liści świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Ułóżcie na talerzu szynkę, dodajcie ubitą ricottę i figę. Skropcie dookoła oliwą, miód wyłóżcie na ricottę, posólcie wszystko i popieprzcie do smaku, posypcie tymiankiem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz