Gdy zadzwoni zaprzyjaźniony rzeźnik z informacją, że czekają na nas sezonowane przez 28 dni żebra z bydła rasy limousine, to wiadomo, że obiad będzie obfity i możemy darować sobie kolację :) Oczywiście na obiad trzeba chwilę poczekać, ponieważ te cudeńka wymagają specjalnej troski.
Zacznijcie od przygotowania suchej marynaty
- łyżka wędzonej papryki,
- łyżka suszonej cebuli,
- łyżka czosnku w proszku,
- łyżka brązowego cukru,
- łyżeczka pieprzu cayenne,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka zmielonego, czarnego pieprzu,
- łyżeczka soli
Gdy już żebra odleżą swoje. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni. Owińcie szczelnie folią aluminiową i pieczcie ok. 5 godzin, aż będą miękkie i będą swobodnie odchodziły od kości.
Kiedy żeberka będą w piekarniku będziecie mieć chwilę na przygotowanie dodatków. Proponujemy azjatycką wersję sałatki coleslaw i sos BBQ.
Sałatka:
- 1/2 małej główki kapusty,
- 2 średnie marchewki,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 3 łyżki majonezu,
- sól do smaku
Sos BBQ
- 2 łyżki masła
- 1 mała, bardzo drobno posiekana cebula,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1/4 szklanki keczupu,
- 2 łyżki musztardy (użyliśmy sarepskiej),
- 2 łyżki sosu Worcestershie,
- 2 łyżki Sirachy,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz
Mięso zamarynowane.
OdpowiedzUsuńJaka temperatura pieczenia?
Pozdrawiam
Walery
Cześć Walery :)
UsuńTak jak stoi w przepisie, 170'C ;)
Pozdro!