Na naszą włoską kolację postanowiliśmy zrobić deser na bazie mascarpone, nie chcieliśmy jednak iść w stronę tiramisu, postanowiliśmy dodać do niego ricottę, żeby deser był bardziej lekki, puszysty.
Składniki (4 porcje)
- 250 g serka mascarpone
- 250 g ricotty
- 100 g ciasteczek/herbatników, użyliśmy Digestive
- 70 g masła, najlepiej solonego, roztopionego
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki brandy
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietany 36%
- 40 g obranych, solonych pistacji
Ricottę i mascarpone ubijcie z cukrem. Dodajcie imbir, brandy, wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
Czekoladę rozpuście na parze. Poczekajcie chwilę jak przestygnie i wymieszajcie ze śmietaną.
Na dno pucharków wsypcie ciastka (zostawcie trochę do dekoracji). Następnie wlejcie krem z białej czekolady, masę serową udekorujcie ciasteczkami i obranymi pistacjami. Pucharki wstawcie do lodówki na ok. godzinę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz