wtorek, 7 lutego 2017

zupa pieczarkowa z oliwą truflową


Zimą smakują najlepiej! Rozgrzewają, sycą, popijamy je często z kubka. Tym razem padło na pieczarki, postanowiliśmy podkręcić smak oliwą truflową.

Składniki:
  • 500 g pieczarek, posiekanych w większe kawałki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej + dodatkowa do skropienia zupy
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • szczypiorek posiekany
  • starty parmezan


Rozgrzejcie patelnię, ustawcie średni ogień, wrzućcie pieczarki, podsmażcie je na sucho, około 5 minut. Dodajcie 1/2 łyżki masła i oliwę truflową, smażcie ok 7-10 minut. Jeśli pieczarki puściły zbyt dużo soków, podkręćcie ogień i odparujcie płyn. Dodajcie cebulę, resztę masła, wymieszajcie, posólcie i popierzcie do smaku, smażcie ok. 10 min. W międzyczasie, w osobnym rondlu podgrzejcie wywar, dodajcie mąkę, mieszajcie energicznie, żeby nie utworzyły się grudki, dodajcie mleko, następnie śmietanę.  Dodajcie płyny do pieczarek i cebuli. Gotujcie ok. 5 minut, posólcie i popieprzcie. Przelejcie do misek, posypcie startym parmezanem i szczypiorkiem, skropcie oliwą truflową. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz