Zimą smakują najlepiej! Rozgrzewają, sycą, popijamy je często z kubka. Tym razem padło na pieczarki, postanowiliśmy podkręcić smak oliwą truflową.
Składniki:
- 500 g pieczarek, posiekanych w większe kawałki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy truflowej + dodatkowa do skropienia zupy
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- szczypiorek posiekany
- starty parmezan
Rozgrzejcie patelnię, ustawcie średni ogień, wrzućcie pieczarki, podsmażcie je na sucho, około 5 minut. Dodajcie 1/2 łyżki masła i oliwę truflową, smażcie ok 7-10 minut. Jeśli pieczarki puściły zbyt dużo soków, podkręćcie ogień i odparujcie płyn. Dodajcie cebulę, resztę masła, wymieszajcie, posólcie i popierzcie do smaku, smażcie ok. 10 min. W międzyczasie, w osobnym rondlu podgrzejcie wywar, dodajcie mąkę, mieszajcie energicznie, żeby nie utworzyły się grudki, dodajcie mleko, następnie śmietanę. Dodajcie płyny do pieczarek i cebuli. Gotujcie ok. 5 minut, posólcie i popieprzcie. Przelejcie do misek, posypcie startym parmezanem i szczypiorkiem, skropcie oliwą truflową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz