Czekając z wypiekami na wiosnę, tworzymy co rusz nowe sałatki, bawiąc się smakami.
Składniki:
- 2-3 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone
- kapka miodu
- sól, pieprz
- oliwa
- 100 g komosy ryżowej, użyliśmy kolorowej
- garść rukoli
- garść szpinaku
- garść uprażonych pestek dyni
- garść nasion granatu
sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Rozgrzejcie piec do 210'C. Ziemniaki wyłóżcie na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Skropcie oliwą i miodem, posólcie i popieprzcie. Pieczcie ok. 15-20 minut. W międzyczasie wrzućcie komosę do osolonego wrzątku, gotujcie do miękkości, ok. 10 minut. Dajcie ziemniakom i komosie chwilę wystygnąć. Wyłóżcie na talerze zieleninę, dodajcie ziemniaki, komosę, posypcie uprażonymi pestkami dyni oraz nasionami granatu. Połączcie składniki sosu, polejcie nim sałatkę, wymieszajcie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz