wtorek, 23 maja 2017

carpaccio z warzyw korzeniowych


Pomysł kolorowego carpaccio narodził się przed jedną z kolacji wege. Danie zasmakowało nam bardzo, więc się nim dzielimy. I znów wygrywa prostota!

Składniki:
  • 1-2 buraki, klasyczne, żółte (Boldor) czy też w paski (Tonda di Chioggia)
  • 1-2 marchewki, klasyczna, żółta (Mello Yello), fioletowa (Deep Purple)
  • 1 topinambur
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 biała rzepa
  • liście botwinki
  • garść uprażonych orzeszków piniowych
  • oliwa  orzechowa
  • sól, pieprz

Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewki, topinambur, buraki i rzepę obierzcie. Używając mandoliny posiekajcie wszystkie warzywa na cienkie plastry. Ułóżcie je na talerzu. Posypcie prażonymi orzechami, solą, pieprzem, skropcie oliwą, dodajcie liście botwinki. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Piekne, proste i smaczne, czego chciec wiecej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie w Szczecinie można nabyć takie piękne buraki i marchewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w Selgrosie :) Polecamy! Mają duży wybór kolorowych buraków i marchewek :)

      Usuń
  3. Bez żadnego smażenia, gotowania, tak na surowo???

    OdpowiedzUsuń