Zachwycało się nią parę osób na kolacji u sąsiadów, to i Wy się pozachwycajcie :)
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów, umytych z odciętymi końcami (główki zostawcie do wykończenia zupy)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 szklanka kimchi przepis TU
- 4 szklanki wywaru warzywnego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 szklanki szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 por, biała cześć, posiekany
- 3 cm świeżego imbiru, posiekanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 szklanki liści kolendry
Na rozgrzaną patelnię wlejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie por, imbir, czosnek, chili i tymianek, smażcie na średnim ogniu ok. 4-5 minut, aż por zmięknie.
Dodajcie posiekane szparagi i 1/4 łyżeczki soli, wymieszajcie i smażcie 1 minutę. Dodajcie posiekany szpinak, zalejcie wszystko wywarem, zmniejszcie ogień i gotujcie ok 8-10 minut, do miękkości szparagów. Dodajcie posiekaną kolendrę i sok z cytryny. Zdejmijcie z ognia i zmiksujcie. Wstawcie na ogień, dodajcie mleko kokosowe i doprawcie solą i pieprzem, wymieszajcie. Zupę rozlejcie do misek, podawajcie z kimchi, resztą oliwy i główkami szparagów sparzonych w osolonym wrzątku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz