Raczyliśmy nim naszych gości na jednej z kolacji u sąsiadów, mlaskania nie było końca, spróbujcie?
Składniki:
- 2 łyżki suszonego wakame (glony)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 250 g makaronu soba
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 350 g zielonych szparagów, umytych, z obciętymi końcówkami, pokrojone w 3-5 cm kęsy
- 1 szklanka suszonych grzybów shiitake, namoczonych i podgotowanych (ok. 10 min), pokrojonych w plastry
- 1 łyżka nasion sezamu, użyliśmy czarnego
W miseczce wymieszajcie ze sobą sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i cukier, odstawcie.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, przelejcie zimną wodą, aby przerwać proces gotowania, odstawcie.
Na rozgrzaną patelnię wlejcie olej, wrzućcie imbir i czosnek, chwilę smażcie, dodajcie grzyby i szparagi i smażcie kolejną minutę. Dodajcie 2 łyżki wody, przykryjcie patelnię i gotujcie aż szparagi lekko zmiękną, ok. 2 minut, w zależności od ich grubości.
Dodajcie na patelnię makaron i przygotowany sos, wymieszajcie wszystko delikatnie ze sobą. Wyłóżcie na talerze, dodajcie wakame, posypcie sezamem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz