Wraz ze słońcem i ciepłem za oknem, przychodzi ochota na zjedzenie czegoś lżejszego, kolorowego, cieszącego oko. Poniżej nasza propozycja na wiosenno-letnie śniadanie, przegryzkę.
Składniki:
- 4 placki tortilli
- ½ szklanki kremowego serka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- Szczypta soli
- 1-2 awokado, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny
- kilka pokrojonych w plastry truskawek
- garść malin
- garść borówek
- kilka gałązek czerwonej porzeczki
- oliwa
Rozgrzejcie
piec do temperatury 170’C. Posmarujcie placki tortilli oliwą. Pieczcie ok. 15 minut,
aż będę chrupkie i rumiane. Wyjmijcie, odstawcie do ostygnięcia. W międzyczasie
wymieszajcie w miseczce ser, sok z cytryny, syrop klonowy, miętę, skórkę z
cytryny z odrobiną soli. Posmarujcie placki przygotowanym serkiem, ułóżcie
awokado i owoce. Skropcie odrobiną syropu, posypcie skórką cytrynową i miętą. Smacznego!
Urocze i na pewno smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo nawet! ;)
Usuń