piątek, 9 czerwca 2017

owocowe tosty


Wraz ze słońcem i ciepłem za oknem, przychodzi ochota na zjedzenie czegoś lżejszego, kolorowego, cieszącego oko. Poniżej nasza propozycja na wiosenno-letnie śniadanie, przegryzkę.

Składniki:
  • 4 placki tortilli
  • ½ szklanki kremowego serka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • Szczypta soli
  • 1-2 awokado, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny
  • kilka pokrojonych w plastry truskawek
  • garść malin
  • garść borówek
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki
  • oliwa

Rozgrzejcie piec do temperatury 170’C. Posmarujcie placki tortilli oliwą. Pieczcie ok. 15 minut, aż będę chrupkie i rumiane. Wyjmijcie, odstawcie do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszajcie w miseczce ser, sok z cytryny, syrop klonowy, miętę, skórkę z cytryny z odrobiną soli. Posmarujcie placki przygotowanym serkiem, ułóżcie awokado i owoce. Skropcie odrobiną syropu, posypcie skórką cytrynową i miętą. Smacznego!



2 komentarze: