Sycąca micha pełna smaków, komu, komu?
Składniki:
kurczak:
- 1/2 kg kurczaka, użyliśmy piersi, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
sos:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
makaron:
- 150 g makaronu ryżowego, soba, jaki lubicie
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 120 g pieczarek, posiekanych
- 1 szklanka kwiatów brokułu
- 3 dymki, posiekane
- garść posiekanego szczypiorku
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 6-8 suszonych chili
- 1/4 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych
- łyżka uprażonych nasion sezamu
- cząstki limonki, do skropienia
Połączcie kurczaka ze składnikami marynaty, wymieszajcie, odstawcie na 10-15 minut.
Wymieszajcie składniki sosu w miseczce, odstawcie.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, możecie przelać go zimną wodą, bądź dodać kilka kropli oleju sezamowego, aby się nie posklejał.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oleju, odcedźcie kurczaka z marynaty i wrzućcie go na rozgrzany olej, smażcie ok 4-5 minut, dodajcie warzywa, wymieszajcie, dodajcie aż będą chrupiące.
Łyżką cedzakową przenieście warzywa z kurczakiem do miski. Na patelnię wlejcie kolejną łyżkę oleju, rozgrzejcie, dodajcie chili, podsmażcie aż zmieni kolor, ale się nie spali, dodajcie dymkę, czosnek, imbir, smażcie kilka sekund. Dodajcie kurczaka z warzywami oraz sos, wymieszajcie dodając ugotowany makaron i uprażone orzechy. Wyłóżcie do misek. Posypcie sezamem i szczypiorkiem, podajcie z cząstkami limonki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz