Lato w tym roku nie rozpieszcza nas za bardzo, coraz częściej ratujemy się zatem ciepłymi śniadaniami. Polenta jest w takiej sytuacji idealnym pomysłem! Dodajcie do niej tak naprawdę wszystko, na co macie ochotę. Tutaj przedstawiamy wersję bardzo sycącą :)
Składniki:
- 1 szklanka polenty
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka startego parmezanu
salsa verde:
- garść natki pietruszki, posiekanej
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz
szpinak/boczek:
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 szklanki szpinaku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- kilka plastrów wędzonego boczku
jajka w koszulce:
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżki octu
Zagotujcie w rondlu 4 szklanki wody, posólcie ją i dodajcie polentę. Przykryjcie, zmniejszcie ogień, gotujcie, aż polenta wchłonie całą wodę, ok 30-40 minut, mieszajcie od czasu do czasu.
W międzyczasie przygotujcie salsę, wymieszajcie ze sobą natkę, czosnek, skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, oliwę, płatki chili, sól, pieprz. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie czosnek, podsmażcie chwilę, dodajcie szpinak, smażcie, aż starci swoją objętość, ok. 3-4 minuty. Podsmażcie boczek na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
Przygotujcie jajka w koszulce.W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką, tak żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty. (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie).
Zdejmijcie z ognia polentę, dodajcie do niej parmezan, wymieszajcie aż się rozpuści.
Wyłóżcie polentę na talerze, dodajcie salsę, szpinak, boczek i jajko. Podawajcie od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz