Kluski, kopytka, gnocchi, to nasza miłość. Tym razem postanowiliśmy zwykłe ziemniaki wymienić na te słodkie, a ich smak podkręcić cynamonem i garam masala. Co z tego wyszło? Cudo wyszło!
Składniki:
- 2-3 duże bataty
- oliwa
- 1/3 szklanki mąki + 4 łyżki
- 1/4 szklanka startego parmezanu + kilka plastrów do podania
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki garam masala
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 1 jajko
- kilka plastrów wędzonego boczku, usmażonego do chrupkości
- 3 łyżki masła
- listki z 1-2 gałązek rozmarynu
- pieprz
- 4-5 fig
Do rozgrzanego pieca wstawcie na blaszce pokrojone w ćwiartki figi, skropicie je oliwą, pieczcie ok 10-15 minut, odstawcie.
Rozgniećcie w misce upieczone ziemniaki (możecie też użyć praski), dodajcie mąkę, parmezan, sól, garam masalę, gałkę, cynamon, jajko, posólcie i popieprzcie. Zagniećcie ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk, dodawajcie po łyżce mąki. Stolnicę/blat posypcie mąką, zagniecione ciasto pokrójcie na 4 części, 3 owińcie folią spożywczą. Zrolujcie kawałka ciasta, tworząc "węża" o grubości ok. 2 cm. Pokrójcie na kawałki ok. 2,5 cm. Tyłem widelca możecie rolując, lekko podociskać kawałki ciasta, tworząc małe zagłębienia, ale nie jest to konieczne.
Na patelni rozgrzejcie masło wraz z rozmarynem, podsmażcie chwilę.
W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie ją. Gotujcie gnocchi partiami, 3-4 minuty, lub do wypłynięcia. Łyżką cedzakową przekładajcie je do rozmarynowego masła. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie upieczone figi, boczek i zetrzyjcie parmezan. Popieprzcie. Smacznego!
jak się pięknie kolorystycznie wszystko komponuje :)
OdpowiedzUsuńTak, też nam się podoba ta kompozycja, zarówno kolorów, jak i smaków :) Dziękujemy i pozdrawiamy!
Usuń