Kolejna pozycja z kolacji u sąsiadów z Wietnamem w tle. Uwielbiamy! Możemy jeść na potęgę! Zwijamy już z zamkniętymi oczami ;) A do tego te sosy...
Składniki: ( 10 spring rollsów)
- 10 płatów papieru ryżowego,
- 30 krewetek,
- liście mięty,
- sałata,
- ogórek pokrojony w słupki,
- 200 gram marynowanego tofu, (50 ml ciemnego sosu sojowego, łyżka sosu hoisin, łyżka oleju sezamowego, łyżka octu ryżowego, rozgnieciony ząbek czosnku, kawałek drobno posiekanego imbiru),
- 150 gram makaronu ryżowego
Jeśli używacie surowych krewetek tu usmażcie je na maśle.
Na głęboki talerz lub patelnię nalejcie trochę wody. Będziecie w niej maczać papier ryżowy (zanurzajcie dosłownie na sekundę).
Papier przełóżcie na deskę. W górnej części rozłóżcie 3 krewetki i przykryjcie liśćmi mięty. W dolnej części rozłóżcie ogórki, sałatę, papier ryżowy i tofu.
Zacznijcie zwijać od dołu. Papier musi być ciasno zwinięty. Gdy dojdziecie do krewetek zawińcie boki papieru i zwijajcie dalej.
Spring rollsy serwujcie z sosami. Poniżej nasze dwie propozycje.
Sos z orzeszków ziemnych:
- 100 ml sosu hoisin,
- 80 gram masła orzechowego,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 3 łyżki soku z limonki.
Podstawowy sos wietnamski (Nuoc Cham)
- 2 i pół łyżki sosu rybnego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki cukru,
- 100 ml wody
- wyciśnięty ząbek czosnku,
- 1 posiekana papryczka chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz