Jak tylko popełnijcie swoje kimchi, zróbcie koniecznie ten gulasz z jego udziałem! To jedno z najbardziej tradycyjnych koreańskich dań. Cudownie rozgrzewa, ale i syci. Idealna potrawa na jesienno-zimowe miesiące!
Składniki: (2 porcje)
Mięso:
- 200g boczku pokrojonego w ok. cenymetrową kostkę,
- łyżka mirinu (możcie zastąpić octem ryżowym),
- pieprz
Pasta do gulaszu:
- łyżka płatków chili (gochugaru),
- łyżka pasty gochujang,
- łyżka sosu sojowego,
- rozgnnieciony ząbek czosnku,
- pieprz
Pozostałe składniki:
- szklanka kimchi, przepis tutaj
- 1/2 drobno posiekanej cebuli,
- posiekany szczypiorek,
- 2-3 grzyby shiitake (wcześniej namoczone i posiekane)
- 150 g pokrojonego w plastry tofu,
- 1-2 szklanki wody
Zacznijcie o podsmażania boczku. Następnie dodajcie kimchi i smażcie, aż kapusta zmięknie. Dodajcie pozostałe pastę oraz składniki poza szczypiorkiem. Na początek dodajcie jedną szklankę wody. Jeśli uznacie, że gulasz jest zbyt gęsty możecie dodać więcej. Rozprowadźcie pastę po całym rondlu, musi połączyć się ze wszystkimi składnikami. Jednocześnie uważajcie, żeby nie połamać tofu. Gdy zacznie się gotować zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 15 minut do czasu kiedy boczek będzie miękki. Przełóżcie do misek, posypcie szczypiorkiem. Możecie podawać z ryżem. Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWyśmienity wręcz ;) Smak!
UsuńCiekawe danie, z chęcią wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń