owsianka z pastą miso, awokado, jajkiem w koszulce i szczypiorkiem
Wszystkie jesienno-zimowe weekendy staramy się rozpocząć ciepłym, rozgrzewającym i sycącym śniadaniem. Oto jedno z nich.
Składniki:
- 1/ szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka pasty miso, użyliśmy jasnej
- 2 cebule dymki + szczypiorek, posiekane
- 1 awokado, pokrojone w plastry
- 1 łyżka oleju sezamowego + do skropienia gotowego dania
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- czarny sezam
Wlejcie do rondla wodę, dodajcie pastę miso i podgrzejcie, nie doprowadzajcie do zagotowania, wsypcie płatki, gotujcie do miękkości, aż zaabsorbują większość płynu. Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu, wlejcie olej sezamowy, wrzućcie dymkę pokrojoną w pióra, podsmażcie, aż zmięknie, po czym dodajcie cukier i sos sojowy, wymieszajcie. Przygotujcie jajka w koszulce.W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką, tak żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty. (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie) Przelejcie owsiankę do misek, wyłóżcie na niej awokado, podsmażoną dymkę, jajko w koszulce, posypcie szczypiorkiem i sezamem, skropcie olejem sezamowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz