czwartek, 7 grudnia 2017

carpaccio z marynowanego łososia z fenkułem i kolendrą


Idealna świąteczna przystawka, na naszą ukochaną, azjatycką nutę. Po świętach smakuje równie dobrze :) Będziecie zachwyceni!

Składniki (4 porcje):
  • 400 g łososia, użyliśmy atlantyckiego, pokrojony w cienkie plastry
  • 1 fenkuł, posiekany cienko na mandolinie

marynata:
  • sok z 1 limonki
  • 6 małych dymek, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

do podania:
  • liście kolendry
  • nasiona granatu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
Połączcie składniki marynaty, włóżcie do niej pokrojonego łososia i wstawcie do lodówki na pół godziny. Wyłóżcie na talerze razem z pokrojonym cienko fenkułem. Posypcie nasionami granatu, sezamu i liśćmi kolendry. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz