Idealna świąteczna przystawka, na naszą ukochaną, azjatycką nutę. Po świętach smakuje równie dobrze :) Będziecie zachwyceni!
Składniki (4 porcje):
- 400 g łososia, użyliśmy atlantyckiego, pokrojony w cienkie plastry
- 1 fenkuł, posiekany cienko na mandolinie
marynata:
- sok z 1 limonki
- 6 małych dymek, posiekanych
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 czerwona papryka, posiekana
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
do podania:
- liście kolendry
- nasiona granatu
- 1 łyżka czarnego sezamu
Połączcie składniki marynaty, włóżcie do niej pokrojonego łososia i wstawcie do lodówki na pół godziny. Wyłóżcie na talerze razem z pokrojonym cienko fenkułem. Posypcie nasionami granatu, sezamu i liśćmi kolendry. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz