wtorek, 19 grudnia 2017

tatar ze śledzia, kaparów i grzybów


Na przepis wpadliśmy w czeluściach internetu, wypróbowaliśmy, smakuje nam bardzo, więc puszczamy dalej w świat!

Składniki:

  • 2 filety śledzia, użyliśmy matiasa
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 4-5 marynowanych grzybków, użyliśmy maślaków
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

sos:
  • 1 łyżka musztardy, użyliśmy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz


Pokrójcie wszystkie składniki, dość drobno. Wymieszajcie składniki sosu, zalejcie nim posiekane składniki, wymieszajcie i wstawcie do lodówki. Danie będzie gotowe po 2-3 godzinach, ale najlepiej smakuje na dzień następny :) Smacznego!


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. A jakie to dobre! Wg nas śledź to najlepszy deser świata :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Czy śledzi lepiej użyć świeżych, czy z zalewy?

    OdpowiedzUsuń