poniedziałek, 28 maja 2018

sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami, rukolą i kaparami


Za oknem bardziej lato niż wiosna, sałatki zatem weszły do codziennego menu na całego :)
Po zakończeniu sezonu szparagowego, spokojnie możecie zastąpić je np. zieloną fasolką szparagową, też będzie pysznie!
Sałatka świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, czy lunch do pracy. Schłodzona smakuje równie wyśmienicie!

Składniki:
  • ok. 700-800 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek zielonych szparagów, odcięte zdrewniałe końcówki, pokrojone na kawałki 2-3 cm
  • garść rukoli

sos z kaparami:
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g odsączonych kaparów, posiekanych
  • garść posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz


Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości, ok. 20 minut. Odcedźcie, odstawcie do całkowitego wystygnięcia, następnie pokrójcie na połówki, bądź ćwiartki. 
Zagotujcie wodę w garnku, wrzućcie pokrojone szparagi, gotujcie ok. 2 minut, odsączcie i zanurzcie do zimnej wody, żeby zakończyć proces gotowania. 
Wymieszajcie trzepaczką wszystkie składniki dressingu. Do miski z ziemniakami przełóżcie szparagi, zalejcie wszystko połową sosu, wymieszajcie delikatnie. Wyłóżcie na talerze, dodajcie liście rukoli, polejcie pozostałym sosem. Smak!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz