czwartek, 21 czerwca 2018

tosty z ricottą, miętowo-pistacjowym pesto, bobem i malinami


Idealne na letnie śniadanie czy też lunch. Tak smakuje lato!
Inspiracją był przepis Lily Diamond z książki "Kale&caramel"

Składniki:
  • kilka tostów z chleba jaki lubicie (użyliśmy bagietki skropionej lekko oliwą i upieczonej w 180'C przez ok. 10 minut)
  • 250 g ricotty
  • 100 g malin
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła


pesto:
  • garść liści mięty, ok. 1 szklanka
  • 1/2 cytryny pokrojonej w plastry, bez pestek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki uprażonych orzechów pistacjowych (możecie użyć innych, ulubionych)
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte


Podgrzejcie na patelni masło, dodajcie czosnek, chwilę podsmażcie, dodajcie bób, wymieszajcie, odstawcie do wystygnięcia.
Rozgrzejcie piec do 220'C, na blaszce ułóżcie plastry cytryny, skropcie je oliwą, pieczcie ok 15 minut, aż cytryna zacznie się karmelizować, odstawcie do ostygnięcia.
Wrzućcie do blendera wszystkie składniki pesto oprócz oliwy. Miksujcie powoli dodając oliwę, doprawcie solą i pieprzem.
Wyłóżcie na talerze pieczywo, posmarujcie je ricottą, następnie wyłóżcie pesto, udekorujcie bobem i malinami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz