środa, 11 lipca 2018

pieczone bakłażany z sosem maślankowym od Ottolenghi


Danie "okładkowe" :) Pozycja obowiązkowa z "Obfitości" Yotama Ottolenghi. W końcu wzięliśmy ją na warsztat i już wiemy, że TO totalny odlot i danie z TOP 10!

Składniki:
  • 2 duże, długie bakłażany
  • 80 ml oliwy
  • 1,5 łyżeczki tymianku cytrynowego oraz kilka gałązek do przybrania
  • 1 owoc granatu
  • 1 łyżeczka za'ataru
  • sól, pieprz

sos:
  • 140 ml maślanki
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżki oliwy i trochę do skropienia przed podaniem
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • szczypta soli
Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Przekrójcie bakłażany wzdłuż, na pół, przez środek zielonej szypułki. Zróbcie nożykiem 3-4 równoległe nacięcia w miąższu każdej połówki bakłażana, nie przebijając skóry. Natnijcie jeszcze raz pod kątem 45 stopni, by powstał wzór w romby.
Rozłóżcie połówki bakłażana (przekrojoną stroną w górę) na blasze. wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarujcie je oliwą-nie przerywajcie, dopóki cała oliwa nie wsiąknie w miąższ. Posypcie bakłażany listkami tymianku oraz niewielką ilością soli i pieprzu. Pieczcie 35-40 minut, aż miąższ będzie miękki, smaczny i pięknie zrumieniony. Wyjmijcie bakłażany z piekarnika i odstawcie do całkowitego wystygnięcia.
W czasie pieczenia bakłażanów przekrójcie owoc granatu w poprzek na pół. Nad miską trzymajcie na dłoni jedną połówkę przekrojoną stroną w dół, a wypukłą stroną łyżki lub wałkiem delikatnie ostukuj skórę owocu. Róbcie to coraz mocniej, aż pestki zaczną same wypadać do miski pomiędzy palcami. Gdy wszystkie tam trafią, usuńcie wszelkie kawałki białej skórki lub błonek.
By zrobić sos, wymieszajcie trzepaczką wszystkie składniki. Spróbujcie, ewentualnie doprawcie i przechowajcie w chłodzie do chwili użycia.
Przed podaniem nałóżcie dużo sosu z maślanki na połówki bakłażanów, omijając szypułki. Posypcie mieszanką za'atar oraz dużą ilością pestek granatu i przybierzcie gałązkami tymianku. Na koniec skropcie oliwą. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz