Przepis pochodzi z książki "Taco! Taco! Taco!: The Ultimate Taco Cookbook" autorstwa Sary Haas. Nie dość, że zachwyciły nas zdjęcia, to okazało się, że mamy na półce z przyprawami połowę słoika z dukką, którą przygotowywaliśmy do innego przepisu jakiś czas temu. Tym sposobem tak wystrzałowe śniadanie mieliśmy gotowe dosłownie w 10 minut! Smakuje obłędnie!
Składniki:
dukka:
- 1/4 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki migdałów
- 1/4 szklanka obranych pistacji
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- sól, pieprz
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku, wyciśniętego
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 2 szklanki rukoli
- sól, pieprz
tacos:
- 2 łyżki oliwy
- 4 jajka
- sól
- 4 szt. tortilla (wycięliśmy ze swojej mniejsze okręgi)
W małej misce połączcie ze sobą składniki sosu sałatki, doprawcie solą i pieprzem.
Rozgrzejcie na patelni oliwę, usmażcie jajka, ok. 2 minuty, potem przykryjcie patelnię i smażcie kolejne 2-3 minuty.
Wrzućcie tortillę na suchą, rozgrzaną patelnię, dosłownie na 15-20 sekund, obróćcie i znów podgrzejcie 15-20 sekund.
Przełóżcie placki tortilli na talerze, wyłóżcie na każdy garść rukoli, skropcie ją sosem. Dołóżcie jajko, posypcie je dukką. Zwińcie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz