piątek, 3 sierpnia 2018

naleśniki (pancakes) z figami, nasionami granatu i sosem jogurtowo-miodowym


Śniadanie mistrzów! Bo kto nie lubi naleśników? Człowiek trochę nastoi się przy smażeniu, ale TEN smak rekompensuje potem wszystko!

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • olej rzepakowy
do podania:
  • jogurt
  • 2-4 figi, pokrojone w ćwiartki
  • pestki granatu
  • miód


Zacznijcie od wymieszania suchych składników, mąki, proszku do pieczenia, soli i sody. Odstawcie. Do szklanki z mlekiem dodajcie sok z cytryny, wymieszajcie, odstawcie. W osobnej misce połączcie ze sobą jogurt grecki, 3 łyżki miodu i jaja. Wymieszajcie dobrze. Dolejcie do tego mleko z sokiem z cytryny, znów wymieszajcie. Teraz połączcie składniki suche z mokrymi, ciasto nie powinno być za bardzo lejące.
Rozgrzejcie patelnię, dodajcie kapkę oleju. Smażcie po 3-4 naleśniki na patelni, po 2 minuty z każdej strony.
Podawajcie je polane jogurtem z kapką miodu. Wyłóżcie figi i owoce granatu. Możecie wylizać talerze ;) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz