Poranki chłodniejsze, chce się zjeść coś ciepłego i sycącego. Nie, nie musi to być jajecznica :)
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2-3 małe czerwone cebule, przekrojone na pół
- 1 główka czosnku
grzyby:
- 10 szt. pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
jajka:
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól, pieprz
cukinia:
- 1 cukinia, obrana i pocięta obieraczką na wstążki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść nasion granatu, prażone orzeszki/nasiona jakie lubicie
Rozgrzejcie piec do 200'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pokrojoną w księżyce dynię, połówki cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Skropcie wszystko oliwą. Posólcie i popieprzcie. Dynię posypcie cebulą, czosnkiem w proszku. Pieczcie 25-30 minut. W międzyczasie, w misce, wymieszajcie wstążki cukinii z sokiem z cytryny i pietruszką, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę, wrzućcie pieczarki, smażcie ok. 8 minut, do zrumienienia, dodajcie czosnek i sok z cytryny, podsmażcie chwilę, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. Usmażcie jajka, posypcie je kurkumą i papryką. Wyłóżcie wszystko na talerz, posypcie ziarnami granatu i orzeszkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz