Sezon na boczniaki w pełni. Wykorzystajcie go należycie!
Składniki:
- 250 g boczniaków, pokrojonych
- 250 g makaronu jaki lubicie, użyliśmy soba
- 2 -3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1 cukinia, pokrojona mandoliną w cienkie wstążki
- 1 marchewka, pokrojona mandoliną w cienkie wstążki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju roślinnego
- cząstka limonki
- sezam
- garść posiekanego szczypiorku
- chili
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka miso
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2-3 łyżki wody
Wymieszajcie składniki sosu, odstawcie. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Zostawcie 1/4 szklanki wody z gotowania. Odcedźcie i przelejcie wodą. Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlejcie olej, wrzućcie cebulę, chwilę podsmażcie, dodajcie czosnek, wymieszajcie. Dodajcie boczniaki, smażcie ok. 4-5 minut. Dorzućcie warzywa, wymieszajcie, smażcie ok. 2 minuty. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie makaron i sos, delikatnie wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie szczypiorkiem, sezamem, dodajcie sok z limonki oraz chili, jeśli lubicie. Smacznego!
Przepyszne i szybkie danie! Zrobiłam z makaronem ryżowym. Zaraz przejrzę inne przepisy 😊
OdpowiedzUsuń