Jesteśmy maniakami placków wszelkiej maści, tak, jemy je również na śniadanie! Spróbujcie! Pycha!
Składniki:
placki:
- 2-3 ziemniaki, obrane, starte na tarce o grubych oczkach
- 1/2 białej cebuli, posiekanej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej roślinny
dodatki:
- 2 łyżki śmietany 18%
- 100 g łososia wędzonego, w plastrach
- 1 awokado, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny
- garść kaparów
- 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej w cienkie księżyce/pióra
- 2 jajka, ugotowane na pół miękko, ok. 4 minuty od zagotowania
- garść kolendry
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Wymieszajcie składniki na placki. Rozgrzejcie patelnię, wlejcie olej i usmażcie placki. Odstawcie na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, osuszcie z nadmiaru oleju. Ugotujcie jajka na pół miękko, po zagotowaniu wyłączcie kuchenkę, przykryjcie garnek pokrywką i czekajcie ok. 4 minuty, w zależności od wielkości jajka wydłużajcie, bądź skracajcie ten czas.
Wyłóżcie placki na talerz. Dodajcie na nie śmietanę, łososia, plastry awokado, pióra czerwonej cebuli, jajka, posypcie wszystko kaparami, kolendrą, solą, pieprzem i skropcie sokiem z cytryny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz