wtorek, 27 listopada 2018

zupa z pieczonego czosnku z tymiankiem, białym winem i oliwą truflową


Zrobiła furorę na ostatniej  Kolacji u sąsiadów. Myślimy sobie, że wchodzi do pierwszej piątki naszych zup!

Składniki (dla 4 osób):

  • 200 g główek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • listki z 2 gałązek tymianku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 50 ml białego wina
  • 500 ml wywaru warzywnego bądź mięsnego
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • kilka kropel oliwy truflowej

grzanki:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa lub takiego, jakie lubicie
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka startego parmezanu


Zacznijcie od upieczenia czosnku. Rozgrzejcie piec do temperatury 190'C. Odetnijcie górę główki czosnku, w 1/4 wysokości. Skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie, zawińcie podwójnie w folię aluminiową, wstawcie do pieca i pieczcie ok. 90 minut. Wyjmijcie i odstawcie do wystygnięcia. Wyciśnijcie upieczone ząbki czosnku do miski.
W garnku podgrzejcie masło, wrzućcie posiekaną cebulę razem z tymiankiem i smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie mąkę, wymieszajcie i chwilę podsmażcie. Dodajcie następnie upieczony czosnek, musztardę, ocet, gałkę. Popieprzcie do smaku. Dodajcie wino, wymieszajcie. Dodajcie wywar, mleko i śmietanę, wymieszajcie wszystko. Doprowadźcie do wrzenia, następnie zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 10 minut.  W międzyczasie do pieca rozgrzanego do 180'C, na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, wrzućcie kromki chleba pokrojone w kawałki wielkości kęsa, skropione oliwą i posypane parmezanem. Wymieszajcie je ręką przed wstawieniem do pieca. Pieczcie ok. 12 minut. 
Zmiksujcie zupę. Podawajcie z parmezanowymi grzankami, listkami tymianku, skropioną oliwą truflową. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz