czwartek, 11 lipca 2019

pieczone pomidory z tymiankiem od Ottolenghi


Co to jest za smak! Jakie to proste, a jakie pyszne! Różnica temperatur gorących pomidorów i zimnego jogurtu też robi robotę :) Ottolenghi, jak zwykle, KLASA!

Składniki: (4 porcje)
  • 350 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (my dodajemy trochę miodu)
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek oregano
  • 1 cytryna, z 1/2 cytryny skórka pokrojona w paski, z drugiej połowy otarta 
  • sól, pieprz
  • 250 g jogurtu 
  • płatki chili
Rozgrzejcie piec do 200'C. Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pomidory, dodajcie oliwę, kumin, cukier, czosnek, tymianek, oregano i skórkę z cytryny. Posólcie i popieprzcie do smaku. Wymieszajcie rękoma. Pieczcie ok. 20 minut, potem przełóżcie naczynie wyżej, pod grill i pieczcie jeszcze 5-7 minut, aż się pomidory zrumienią.
W czasie pieczenia pomidorów wymieszajcie jogurt ze skórką z cytryny, posólcie do smaku. Wstawcie do lodówki.
Wyłóżcie na talerze zimny jogurt, na to gorące pomidory wraz z sokiem z pieczenia. Posypcie ziołami i chili. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz