Co to jest za smak! Jakie to proste, a jakie pyszne! Różnica temperatur gorących pomidorów i zimnego jogurtu też robi robotę :) Ottolenghi, jak zwykle, KLASA!
Składniki: (4 porcje)
- 350 g pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (my dodajemy trochę miodu)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek oregano
- 1 cytryna, z 1/2 cytryny skórka pokrojona w paski, z drugiej połowy otarta
- sól, pieprz
- 250 g jogurtu
- płatki chili
W czasie pieczenia pomidorów wymieszajcie jogurt ze skórką z cytryny, posólcie do smaku. Wstawcie do lodówki.
Wyłóżcie na talerze zimny jogurt, na to gorące pomidory wraz z sokiem z pieczenia. Posypcie ziołami i chili. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz