pomidorowa zupa z makaronem, pesto i cieciorką
Gotujemy gar i jemy kilka dni. Uwielbiamy!
Składniki: (4 porcje)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka cieciorki
- 150 g makaronu orzo (kształt ryżu)
- 700 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki bazyliowego pesto, przepis TU
Na rozgrzaną głęboką patelnie wlejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie cebulę i seler, smażcie 10-12 minut, dodajcie czosnek, smażcie dodatkową minutę, dodajcie pozostałe składniki (bez pesto i oliwy), zagotujcie. Zmniejszcie ogień, gotujcie ok. 8-10 minut, aż makaron będzie al'dente. Nalejcie zupę do misek, skropcie oliwą i dodajcie pesto. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz