dynia pieczona z figami, serem feta, orzechami na sałacie
Jedzmy figi, tak szybko odchodzą! :)
Tym razem postanowiliśmy upiec je razem z królową jesieni, dynią!
Składniki (2 porcje):
- 1 dynia hokkaido, nie za duża, pokrojona w plastry
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka świeżego tymianku, bądź 1/2 suszonego
- 6 fig, przekrojonych na pół
- garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- garść szpinaku
- garść rukoli
- 50 g sera feta
- 2-3 łyżki nasion granatu
Rozgrzejcie piec do 200'C. Wyłóżcie dynię do brytfanki, skropcie 2 łyżkami oliwy, posólcie, dodajcie połowę tymianku i 1,5 łyżki miodu, obtoczcie ją w tym i wstawcie do pieca na ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajcie figi, skropcie je dodatkowo oliwą, miodem i tymiankiem. Pieczcie ok. 10 minut. W małym pojemniku/słoiku, wymieszajcie składniki dressingu, resztę oliwy, sok z cytryny, ocet jabłkowy, skórkę z pomarańczy, posólcie i popieprzcie do smaku. Na talerze wyłóżcie wymieszane ze sobą liście szpinaku i rukoli, wyłóżcie upieczone dynię i figi, posypcie pokruszonym serem feta, nasionami grantu, zalejcie wszystko dressingiem. Smak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz