Od kiedy zrezygnowaliśmy w naszej diecie z mięsa, wciąż szukamy nowych pomysłów na dostarczenie sobie białka ;)
Tym razem padło na burgery, daliśmy im azjatyckiego kopa!
Składniki: (4 porcje)
Burgery
- puszka białej fasoli (400g)
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklani uprażonych orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
- łyżka startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu hoisin
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka oliwy
- 2-3 szklanki poszatkowanej kapusty
- szklanka posiekanej w cienkie paski marchewki
- 1/4 szklanki marynowanego imbiru
- sok z połowy limonki
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka octu ryżowego
- łyżka uprażonych ziaren sezamu
- szklanka jogurtu greckiego
- łyżka pasty gochujang
- łyżeczka sosu sojowego
Bułki możecie kupić w swojej ulubionej piekarni lub zrobić sami przepis TU
Do przybrania: kiełki, roszponka.
Jeśli zdecydowaliście się sami zrobić bułki, to zacznijcie od nich, jeśli kupiliście, to przejdźcie do przygotowania fasolowych burgerów.
Odsączoną fasolę wrzućcie do miksera, dodajcie 1/4 bułki tartej,szczypiorek, orzeszki, czosnek, imbir, olej sezamowy, sos sojowy i hoisin. Zmiksujcie wszystko, żeby składniki się połączyły. Najlepiej miksować w trybie pulsacyjnym, aby część orzeszków pozostała w całości.
Z masy uformujcie burgery o grubości ok. 2-3 cm. Posmarujcie oliwą i obtoczcie w pozostałej bułce tartej. Odstawcie na chwilę do lodówki.
Przygotujcie sosy i sałatkę.
Składniki sałatki wymieszajcie w misce i odstawcie na bok. To samo zróbcie z sosem gochujang.
Burgery smażcie na średnio rozgrzanej patelni, ok. 5-6 minut z każdej strony.
Czas wszystko połączyć.
Dolną część bułki posmarujcie sosem gochujang i połóżcie na niej fasolowego burgera. Dodajcie sałatkę, kiełki, roszponkę oblejcie sosem orzechowym i przykryjcie drugą połową bułki. Smak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz