czwartek, 10 października 2019

grzanka z kurkami, serami, gremolatą i tymiankiem


Sezon grzybowy w pełni! Wrzućcie je nie tylko do jajecznicy!

Składniki:
  • garść kurek, lub innych grzybów jakie lubicie,
  • masło
  • 100 g serka brie
  • 50 g serka śmietankowego, ziołowego (typu Philadelphia)
  • 2 grubsze kromki chleba jaki lubicie
  • garść listków tymianku

gremolata:
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • skórka z 1 cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotujcie gremolatę. Posiekajcie drobno natkę z czosnkiem, dodajcie skórkę z cytryny, posólcie i popieprzcie, dodajcie tyle oliwy, w zależności jaką chcecie uzyskać konsystencję sosu. Rozgrzejcie piec do 180'C. Na patelnię, naczynie żaroodporne wyłóżcie ser brie pokrojony w plastry, wstawcie do pieca i pieczcie chwilę, aż ser lekko zmięknie. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie masło, jak się rozpuści, zmniejszcie nieco ogień, wrzućcie grzyby i tymianek, smażcie kilka minut, popieprzcie i posólcie, przełóżcie grzyby do miski i na tę samą patelnię wrzućcie kromki pieczywa i podsmażcie je z każdej ze stron.
Posmarujcie chleb serkiem śmietankowym, wyłóżcie podpieczony ser brie, usmażone grzyby, polejcie wszystko gremolatą i posypcie tymiankiem. Smak!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz