Sezon grzybowy w pełni! Wrzućcie je nie tylko do jajecznicy!
Składniki:
- garść kurek, lub innych grzybów jakie lubicie,
- masło
- 100 g serka brie
- 50 g serka śmietankowego, ziołowego (typu Philadelphia)
- 2 grubsze kromki chleba jaki lubicie
- garść listków tymianku
gremolata:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- skórka z 1 cytryny
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotujcie gremolatę. Posiekajcie drobno natkę z czosnkiem, dodajcie skórkę z cytryny, posólcie i popieprzcie, dodajcie tyle oliwy, w zależności jaką chcecie uzyskać konsystencję sosu. Rozgrzejcie piec do 180'C. Na patelnię, naczynie żaroodporne wyłóżcie ser brie pokrojony w plastry, wstawcie do pieca i pieczcie chwilę, aż ser lekko zmięknie. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie masło, jak się rozpuści, zmniejszcie nieco ogień, wrzućcie grzyby i tymianek, smażcie kilka minut, popieprzcie i posólcie, przełóżcie grzyby do miski i na tę samą patelnię wrzućcie kromki pieczywa i podsmażcie je z każdej ze stron.
Posmarujcie chleb serkiem śmietankowym, wyłóżcie podpieczony ser brie, usmażone grzyby, polejcie wszystko gremolatą i posypcie tymiankiem. Smak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz