Nie wiemy jak do tego doszło, że nie zjedliśmy ich odwiedzając Toskanię :) Jest to tradycyjne danie z tamtych okolic i zapewniamy Was, że jak raz je przygotujecie i zmieciecie z talerza, nie będziecie chcieli jeść nic innego, serio :)
Składniki (2-3 porcje):
- 250 g ricotty, odsączonej na sicie
- 500 g umytych liści szpinaku
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- 50 g gruboziarnistej mąki, semoliny + garść do obtoczenia
- 70 g startego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- oliwa z oliwek
- sól
Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wrzućcie szpinak, dodajcie ok. 50 ml wody, szczyptę soli, zamieszajcie i poczekajcie aż szpinak straci swoją objętość. Przełóżcie go na sito, poczekajcie aż wystygnie, wyciśnijcie z niego wodę i posiekajcie.
Przełóżcie szpinak do większej miski, dodajcie resztę składników i dobrze wymieszajcie. Uformujcie z gotowego ciasta kulki (ok. 4cm), nam wyszło 12 szt. Na płaski talerz wsypcie garść semoliny, ułóżcie na niej gotowe kule, potem je w niej obtoczcie.
Na rozgrzaną patelnię wlejcie 2 łyżki oliwy, wrzućcie cebulę, za chwilę czosnek, smażcie chwilę, nie doprowadzając do zrumienienia, dodajcie pomidory, wymieszajcie i smażcie ok. 10-15 min, aż sos zrobi się gęsty, posólcie. Zmiksujcie sos.
Zagotujcie wodę w większym garnku, posólcie, wrzućcie kule, będą gotowe, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmijcie je łyżką cedzakową i odłóżcie na talerz. Na głęboki talerz wylejcie porcję sosu i na nim wyłóżcie kule, posypcie bazylią i pieprzem.
Smak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz